Colonoscopia este utilizată atât diagnostic, cât și terapeutic și permite examinarea și rectului, colonului și ultimei porțiuni din intestinul subțire.

Indicații:

● Depistarea sau supravegherea cancerului de colon (de la 45 de ani)

Colonoscopia este considerată standardul de aur pentru screening-ul și supravegherea cancerului de colon. Vârsta la care începe screening-ul va depinde de istoricul medical și familial al pacientului. Dacă sunt găsiți polipi în timpul colonoscopiei, aceștia pot fi îndepărtați.

● Sângerare gastrointestinală inferioară

Pacienți cu sângerare prin anus, sânge ocult(ascuns) fecal pozitiv sau melenă(scaun negru) după o ce o sursa gastrointestinală superioară a fost exclusă ar trebui supuși colonoscopiei pentru diagnostic. În plus, anemia feriprivă inexplicabilă ar trebui evaluată și prin colonoscopie, deoarece cancerul de colon este o cauză importantă a anemiei la adulți.

● Simptome gastrointestinale inferioare

Colonoscopia trebuie efectuată la pacienții cu diaree cronică, semnificativă clinic, fără o explicație. Biopsiile aleatorii ale colonului trebuiesc obținute pentru a exclude colita microscopică. Colonoscopia este indicată ca parte a evaluării pentru constipație cronică dacă sunt prezente semne de alarmă (anemie, pierdere în greutate) sau pacientul nu a fost supus niciodată unei colonoscopii.

● Imagistica anormală

Colonoscopia este indicată pentru a evalua anomaliile detectate în studiile imagistice, tomografia computerizată abdominală (CT), tomografia cu emisie de pozitroni CT sau imagistica prin rezonanță magnetică. În plus, colonoscopia poate fi indicată la pacienții cu adenocarcinom metastatic sau care au polipi la colonografia CT (colonoscopia virtuală).

● Evaluarea cancerului sincron sau metacron la pacienții cu cancer de colon

Pacienții cu cancer de colon sunt expuși riscului de cancer sincron. Ca urmare, pacienții cu cancer de colon necesită o examinare completă a colonului. În mod ideal, acest lucru se face înainte de intervenția chirurgicală, deși la unii pacienți nu va fi posibilă o colonoscopie completă preoperatorie (de exemplu, din cauza unei stenoze/îngustări). Astfel de pacienți necesită colonoscopie la scurt timp după rezecția tumorii.

● Localizarea leziunii intraoperatorie

Colonoscopia poate fi efectuată intraoperator pentru a identifica o leziune identificată la imagistică sau la o colonoscopie anterioară care nu este evidentă la intervenție chirurgicală, cum ar fi un loc de sângerare sau o masă mică. Mai frecvent, colonoscopia este utilizată pentru a marca leziunile identificate în timpul procedurii. În astfel de cazuri, leziunile sunt de obicei tatuate la câțiva centimetri distanță de leziune. Exact locul în care a fost efectuat tatuajul în relație cu leziunea trebuie să fie clar documentat și comunicat chirurgului.

● Boala inflamatorie intestinală

Colonoscopia este adesea efectuată la pacienții cu boală inflamatorie intestinală pentru a evalua amploarea și/sau severitatea bolii și pentru a evalua răspunsurile la tratament. În plus, pacienții cu colită necesită supraveghere de rutină pentru displazia colonică.

● Evaluarea ileonului terminal

La pacienții cu suspiciune de boală care implică intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn, un carcinoid sau sângerare, colonoscopia poate fi utilizată pentru a evalua ileonul terminal.

Programează-te!

Str. Frunzișului, Nr. 75, Spital Humanitas Cluj Napoca