Polipii gastrici
Polipii gastrici
Polipii la nivelul stomacului sunt creșteri anormale de țesut care se dezvoltă pe mucoasa stomacului. Acestea pot fi descoperite în timpul unei endoscopii, care este o procedură medicală utilizată pentru a examina interiorul stomacului și al intestinului subțire. Majoritatea polipilor stomacali sunt noncanceroși (benigni), însă unii pot deveni canceroși (maligni) în timp.
Polipii stomacali nu produc, de obicei, simptome și sunt descoperiți accidental în timpul investigațiilor medicale pentru alte afecțiuni. Cu toate acestea, în cazuri rare, polipii mari sau cei care sângerează pot provoca simptome cum ar fi dureri abdominale, sângerări gastrointestinale sau anemie.
Tratamentul pentru polipii stomacali depinde de dimensiunea, numărul și riscul de malignitate asociat. Polipii mici și noncanceroși pot fi monitorizați în timp cu endoscopii periodice. Polipii mari sau cei cu potențial de malignitate pot necesita îndepărtare chirurgicală. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament în funcție de situația dumneavoastră specifică.
Întrebări frecvente
- Diagnosticul polipilor gastrici implică de obicei utilizarea endoscopiei digestive superioare pentru a examina interiorul stomacului și a preleva biopsie. De asemenea, pot fi efectuate teste de imagistică medicală precum tomografia computerizată (CT) sau ecoendoscopia.
- Tratamentul polipilor gastrici depinde de tipul și mărimea polipilor, precum și de prezența oricăror simptome asociate. În general, polipii mici și non-canceroși pot fi îndepărtați endoscopic. Polipii mari sau cei care sunt suspectați de a fi canceroși pot necesita intervenții chirurgicale pentru îndepărtare.
- Polipii gastrici care sunt non-canceroși și sunt îndepărtați complet de obicei nu reapar și nu prezintă riscuri semnificative. Cu toate acestea, în cazul polipilor adenomatoși sau a celor care prezintă anumite modificări pre-canceroase, este important să se monitorizeze în mod regulat și să se urmeze recomandările medicului pentru a preveni complicări sau recurențe.